Relaties als leerschool

Elke relatie is perfect. Een goede, warme en liefdevolle relatie is net zo waardevol als een relatie die niet lekker loopt of waarin je pijnlijke ervaringen hebt opgedaan. Relaties zijn namelijk leerscholen.


Een match made in heaven of toch niet?

Een match made in heaven is volgens het woordenboek een perfecte combinatie. Je bent voor elkaar geschapen. Er hoeft niets te worden toegevoegd of veranderd want het kan gewoon niet beter. Je voelt en vult elkaar volledig aan. Hebt geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Eén blik is voldoende. Je denkt: dit kan niet meer stuk. Hij is de man waarmee ik oud wil worden. Zij is de vrouw waar ik de rest van mijn leven mee door wil brengen.  Je bent ervan overtuigd: je hebt je droompartner gevonden en jullie blijven een leven lang samen.

Herken je dat bij jezelf? Benoemen jullie vrienden jullie relatie als een een match made in heaven?

Of loopt jouw relatie moeizaam en zou je dat graag anders zien? Ervaar je exact het tegenovergestelde van wat hierboven beschreven staat. Is jouw relatie één grote struggle for life geworden. Begrijpen jullie elkaar niet meer en raken jullie steeds verder van elkaar verwijderd. En vraag je je af: hoe kan dit in hemelsnaam een match made in heaven zijn?


Wat zijn relaties

Meestal denk je bij het woord relatie in eerste instantie aan een liefdes- of familieband. Mensen die kort bij je staan en waarmee je een langdurige of blijvende verbinding hebt. Persoonlijk zie ik relaties veel breder.

Niemand leeft in totale afzondering. We leven allemaal in verbinding met elkaar en vormen gezamenlijk een heel groot netwerk. Naast familiebanden, liefdesrelaties, vriendschappen en werkrelaties, hebben we connecties met de bakker, de kapper en de automonteur om er slechts een paar te noemen.

Zonder bakker geen brood en zonder automonteur geen veilige auto. Met iedereen waarmee we in verbinding staan, al is dit contact soms maar kort of op onregelmatige basis, hebben we een relatie.


De allereerste relatie?

In de zwangerschap ga je de allereerste connectie aan. Zonder moeder kun je niet overleven. Zij draagt, voedt en beschermt jou tot aan het moment van jouw geboorte. Zolang je in de baarmoeder zit ben je door de navelstreng letterlijk met elkaar verbonden.

In jouw geboortegezin ga je de allereerste relatie in de buitenwereld aan. Met je vader en je moeder of andere opvoeders cq. verzorgers. Misschien heb je broers en zussen en helpen die ook een handje mee. Zolang je nog niet zelfstandig bent, ben je om te overleven, afhankelijk van anderen. Je hebt voeding, warmte, bescherming en liefdevolle zorg en aandacht nodig.

Je leert dat wanneer je huilt, ze jou te eten geven, je vieze luier verschonen of je naar bed brengen. Je leert van hen jouw eerste woordjes en schenkt hen jouw mooiste glimlach. Het is een verzorgende relatie. En als het goed is een waarin vanuit onvoorwaardelijke liefde, veiligheid en geborgenheid worden geboden.


Relaties vormen jou als persoon

Je groeit op en kunt steeds meer dingen zelf. Maar nog lang niet alles. Na een jaar of twee bezoek je de peuterspeelzaal. Je wereld wordt groter. Er komen nieuwe, andere relaties bij. De peuterleidster wordt een mede-opvoeder. Je gaat sociale contacten aan buiten je gezin en familie. Krijgt voor het eerst vriendjes en vriendinnetjes. Je wordt geconfronteerd met andere regels en nieuwe gewoonten. Veel veranderingen in korte tijd.

Op de basisschool, het voortgezet onderwijs, je sportclub of vereniging en later wanneer je gaat studeren, ontmoet je steeds weer nieuwe mensen en ga je elke keer nieuwe relaties en verbindingen aan. Soms voor korte, soms voor langere tijd. Daardoor leer je niet alleen de ander maar ongemerkt ook jezelf steeds beter kennen. Al deze relaties en verbindingen vormen jou als persoon.

Je krijgt inzicht in jezelf en ontdekt waar je talenten, vaardigheden en gevoeligheden liggen. Misschien ben je een uitstekende bemiddelaar die een ruzie altijd tot een goed einde weet te brengen. Kun je goed samenwerken en krijg je het altijd weer voor elkaar om vrijwilligers te vinden voor je sportvereniging. Aan de andere kant vind je het knap lastig om je gevoelens bespreekbaar te maken. Je wilt niemand kwetsen.


De relatie als oefening

De basisschool was voor mij bepaald geen feest, ik ben er veel en vaak dagelijks gepest. De hele klas ging in een kring om mij heen staan en één voor één sloegen de kinderen net zo lang op mij in totdat ik in elkaar zakte en snakkend naar adem op de grond lag. Vanwege een longaandoening had ik niet de kracht om de klappen af te weren.

En de leerkracht dan hoor ik je denken. Die keek de andere kant op. Ik moest het maar zelf opknappen. Of in de pauzes in de klas blijven zitten zei hij. Dat gaf mijn zelfvertrouwen bepaald geen boost. Ik was en bleef een stil en bang vogeltje en voelde me heel erg onzeker. 

Terugkijkend besef ik dat ik daar mocht leren voor mijzelf op te komen en gezonde grenzen te stellen. Dat lukte mij toen helaas niet. Met als gevolg dat ik bij mijn eerste werkgever opnieuw met pesterijen werd geconfronteerd.

Op het moment dat ik de moed en het lef had om voor mijzelf op te komen en mijn eigenwaarde niet langer afhankelijk maakte van wat een ander van mij vond en over mij dacht, stopte het pesten als vanzelf. Dat had ik jaren eerder moeten doen, dat gaf zoveel rust en vertrouwen in mijzelf.

Een tijd later kreeg ik een onredelijke en veeleisende baas. Blijkbaar was ik nog niet uitgeleerd. Hij eiste  van zijn medewerkers dat ze veel en vaak overwerkten. Probeerde ons tegen elkaar op te zetten en uit te spelen en werd steeds woester en onredelijker toen dat niet lukte.

Het positieve gevolg was dat wij als collega’s een steeds hechtere band kregen. Daardoor groeide mijn zelfvertrouwen opnieuw. Ik was dan ook niet bang om in het gesprek met mijn baas voor mijzelf én voor de groep te gaan staan. Uiteindelijk gaf hij zijn strijd op.


De liefdesrelatie als spiegel

Je liefdesrelatie is de grootste oefening. Juist omdat je partner het kortst bij je staat, is dit de meest leerzame relatie. Je maakt elkaar onder allerlei omstandigheden mee. Aangename en minder prettige of gemakkelijke situaties. Dat maakt je kwetsbaar en om jezelf echt kwetsbaar op te kunnen stellen, heb je veiligheid en geborgenheid nodig.

Het is een oefening in compassie. Een die je leert hoe je op een goede manier met elkaar in gesprek kunt gaan. Namelijk door echt te luisteren naar elkaar. Een die je leert hoe je elkaar kunt ondersteunen en troosten in moeilijke periodes. Er echt voor elkaar kunt zijn en elkaar kunt optillen naar een hoger niveau. “Ik” en “jij” worden dan steeds meer “wij”.

Je partner en je relatie zijn jouw spiegel. Zij laten jou zien waar jij Authentiek en dus volledig jezelf bent en waar niet. Het is een uitnodiging om belemmerende patronen zoals afhankelijkheid en negatieve gevoelens: angst, onzekerheid en jaloezie, plaats te laten maken voor vertrouwen, veiligheid en geborgenheid. Een uitnodiging om maskers af te zetten en echt en Authentiek te zijn.

Alleen dan kan de Liefde echt stromen en kun je Onvoorwaardelijk liefhebben.


Elke relatie is perfect

Relaties zijn dé manier bij uitstek waarop wij onze lessen leren. Lessen ten aanzien van compassie, de zorg voor elkaar, het uiten van emoties, het dragen van verantwoordelijkheid of het stellen van gezonde grenzen bijvoorbeeld.

Ieder heeft zijn eigen, unieke persoonlijke lessen te leren. En trekt daarvoor de ideale ouders, familie, vrienden, baas, collega’s, partner(s), situaties en omstandigheden aan, waarbij en waarbinnen dit leerproces optimaal kan plaatsvinden.

Daarom is elke relatie perfect. Je hebt precies die mensen aangetrokken die je nodig hebt of had om iets te leren over jezelf. Of je nu in een goede of slechte relatie zit, je zit daar om verder te kunnen groeien en ontwikkelen. En wanneer je inzicht hebt in jouw persoonlijke lessen, kun je snel groeien. 


Durf jij geen nieuwe relatie aan te gaan of loop je vast?

Heb je slechte ervaringen opgedaan? Ben je daardoor bang om je opnieuw kwetsbaar op te stellen? Is de angst om opnieuw met pijn te worden geconfronteerd duidelijk aanwezig? Misschien ben je zelfs je spontaniteit kwijtgeraakt en heb je een muur om je hart gebouwd.

Wanneer je de les(sen) uit een eerdere relatie hebt begrepen, hoef je niet langer bang of onzeker te zijn. Dan ben je geheeld en geïnspireerd om het anders te doen. Kun je jezelf volledig geven in een nieuwe liefdesrelatie. Dan kun je je in vrijheid verbinden.

Loopt jouw relatie niet helemaal lekker? Halen jullie elkaar meer onderuit dan dat je elkaar optilt? Heb je (nog) geen zicht op wat je in deze relatie mag leren of wil je daar hulp bij ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op. Zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen en of mijn ondersteuning aansluit bij jou en jouw wensen. 

Share This